Športna masaža

Grčija je zibelka masaže v športu, tudi sama beseda masaža najverjetneje izhaja iz grškega jezika; beseda masse pomeni stiskati, gnesti. Grčija je bila torej prva država, kjer se je masaža začela uveljavljati pri različnih vrstah športa in telovadbe. Sama tradicija ter zanimanje za to dejavnost pa traja vse do današnjih dni.
Masaža je pogosto definira kot delovanje mehaničnih ter mehkih struktur na telo človeka z namenom preprečiti ali vsaj ublažiti bolečino, mišične spazme, stres in ne nazadnje slabo počutje. Nekateri masažo pojmujejo kot umetnost dotika, saj ima lahko velik psihološki učinek, obenem pa daje manjkajoči občutek negovanja, ki je eden od pomembnejših elementov pri zdravljenju.

Športna masaža še zdaleč ni zdravilo, temveč zlasti del terapije, ki ugodno vpliva tako na telo kot na dušo. Vsekakor pa je učinek masaže najbolj odvisen od same tehnike.
V prvi vrsti masaža deluje na kožo, ki se prekrvavi; izboljša se dihanje kože, sprostijo se kožne žleze. Posledično se izboljša tudi stanje kože in njene fiziološke funkcije. Koža tako postane prožnejša ter odpornejša.